دانشگاه: صنايع دستي

ساخت وبلاگ
صنايع دستي
در همه جا حضور دارد. از شمال تا جنوب،‌ از شرق تا غرب، از كوير تا كوه، از سياه‌چادرهاي عشايري تا خانه‌هاي ساده روستائيان، از كارگاه‌هاي ابتدايي و قديمي واقع در كوچه پس كوچه‌هاي شهر تا فرهنگسراهاي شهرهاي بزرگ و از قبل از تاريخ تا امروز.سخن از صنايع دستي است. صنايعي كه گاه به شكل فرش و گليم جلوه‌گر مي‌شوند و زماني لطافت و ظرافت خويش را در منبّت و معر‌ّق، گچ‌بري و آيينه‌كاري، سفال و سراميك به نمايش مي‌گذارند. اما به هر نقش و شكلي كه باشند، بيانگر عشق به پاكي و زيبايي‌اند، چرا كه خدا زيباست و زيبايي را دوست دارد.صنايعي كه روح خود را از هنر وام گرفته‌اند و جسم‌شان ارتباطي نزديك با صنعت دارد و همين ويژگي است كه تعريف صنايع دستي را به طور اعم و به طور اخص به عنوان يك رشته دانشگاهي دشوار كرده است. چرا كه عده‌اي از اساتيد و صاحبنظران، اين رشته از ديد هنر بررسي مي‌كنند و عده‌اي ديگر آن را به عنوان يك صنعت مي‌بينند و بالاخره عده‌اي نيز معتقدند كه صنايع دستي تلفيقي از هنر و صنعت است و حتي بعضي از استادان و كارشناسان مي‌گويند علت اينكه نمي‌توان رشته فوق را به درستي تعريف كرد عنوان نامناسب اين رشته است و بايد به جاي صنايع دستي عنوان ديگري را براي اين رشته انتخاب نمود.رشته صنايع دستي رشته‌اي است كه در آن هنر و كاربرد در كنار هم قرار دارد؛ يعني برخلاف هنر محض مثل هنر نقاشي كه كاربرد روزمره ندارد در اين رشته ساخت وسايل هنري كه كاربرد روزمره نيز داشته باشند، مورد توجه است. براي مثال مي‌توان به ساخت يك كاسه زيبا يا كيف زيبا اشاره نمود. در اين رشته دانشجويان‌ طي‌ چهار سال‌ اطلاعات‌ متوسطي‌ درباره‌ 24 گروه‌ بزرگ‌ انواع‌ صنايع‌ دستي‌ ايران‌ كه‌ شامل‌ 152 شاخه‌ مي‌شود، به‌ دست‌ مي‌آورند همچنين‌ با پرداختن‌ به‌ يكي‌ از چهار گرايش‌ صنايع‌ چوب‌، سفال‌، نگارگري‌ و طراحي‌ فرش‌ از نظر اجرا و كارشناسي‌ آثار، در گرايش‌ فوق‌ صاحب‌ تخصص‌ شده‌ و مهارت‌هاي‌ لازم‌ را براي‌ توليد آثار صنايع‌ دستي‌ در گرايش‌ انتخابي‌ خود به‌ دست‌ مي‌آورند.
توانايي‌هاي‌ لازم :
بزرگترين‌ سرمايه‌ هر فرد براي‌ ورود به‌ اين‌ رشته‌ عشق‌ و علاقه‌ است‌. همچنين‌ بايد پايمردي‌ و حوصله‌ لازم‌ را براي‌ آموختن‌ صنايع‌ دستي‌ داشت‌ و در طراحي‌ بخصوص‌ طراحي‌ سنتي‌ قوي‌ و با نقوش‌ سنتي‌ آشنا بود. همچنين‌ يك‌ دانشجوي‌ صنايع‌ دستي‌ لازم‌ است‌ با فرهنگ‌ و سنت‌ قديم‌ كشور و ماشين‌ها و ابزار جديد آشنا شود و در نتيجه‌ طرح‌هايي‌ ارائه‌ دهد كه‌ هم‌ اصالت‌ بومي‌ و هم‌ نوآوري‌ هنري‌ داشته‌ باشد. و در نهايت‌ آشنايي‌ با ادبيات‌ كهن‌ و نو ايران‌ براي‌ دانشجويان‌ اين‌ رشته‌ يك‌ ضرورت‌ است‌ زيرا هنر ما ارتباط‌ تنگاتنگ‌ با ادبياتمان‌ دارد و هيچ‌ هنرمند ايراني‌ نمي‌تواند با ادبيات‌ ايران‌ بيگانه‌ باشد. گفتني‌ است‌ دانشجويان‌ صنايع‌ دستي‌ بايد از آمادگي‌ جسماني‌ برخوردار باشند. براي‌ مثال‌ در رشته‌اي‌ مثل‌ خاتم‌ كه‌ ظرافت‌ حرف‌ اول‌ را مي‌زند، داشتن‌ دست‌هايي‌ چابك‌ و ماهر بسيار مهم‌ است‌.
موقعيت‌ شغلي‌ در ايران :
فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ رشته‌ مي‌توانند در سازمان‌هايي‌ مثل‌ سازمان‌ ميراث‌ فرهنگي‌، سازمان‌ صنايع‌ دستي‌ ايران‌، اداره‌ كل‌ صنايع‌ دستي‌ در وزارت‌ جهاد كشاورزي‌، سازمان‌ ايرانگردي‌ و جهانگردي‌، بنياد مستضعفان‌ و جانبازان‌، اداره‌ كل‌ موزه‌ها و وزارت‌ فرهنگ‌ و ارشاد اسلامي‌ به‌ كارهاي‌ پژوهشي‌، تحقيقاتي‌ يا كارشناسي‌ بپردازند. همچنين‌ مي‌توانند با داير كردن‌ كارگاهي‌ در خانه‌، هم‌ درآمد بهتري‌ داشته‌ باشند و هم‌ آنچه‌ دوست‌ دارند، بسازند كه‌ در اين‌ صورت‌ فارغ‌التحصيلان‌ صنايع‌ دستي‌ به‌ دو صورت‌ مي‌توانند فعاليت‌ كنند؛ يكي‌ ساخت‌ آثاري‌ كه‌ جنبه‌ موزه‌اي‌ و تزئيني‌ دارد و يكي‌ توليد صنايعي‌ كه‌ كاربرد داشته‌ و البته‌ جنبه‌ هنري‌ نيز داشته‌ باشد. در ضمن‌ كارهاي‌ پژوهشي‌ را نيز بايد در نظر داشت‌. هرچند كه‌ تاكنون‌ به‌ اين‌ بخش‌ بي‌توجهي‌ شده‌ است‌. براي‌ مثال‌ درباره‌ فرش‌ ايران‌ بيشتر مقاله‌ها و كتاب‌هايي‌ كه‌ داريم‌، خارجي‌ است‌ و نياز به‌ كارشناسان‌ ايراني‌ كه‌ در اين‌ زمينه‌ تحقيق‌ و پژوهش‌ كنند، كاملاً احساس‌ مي‌شود.
درس‌هاي‌ اين‌ رشته‌ در طول‌ تحصيل :
طراحي‌ پايه‌، مباني‌ هنرهاي‌ تجسمي‌ ، كارگاه‌ حجم‌سازي‌، هندسه‌ نقوش‌ ، آشنايي‌ با هنرهاي‌ سنتي‌، تاريخچه‌ كتابت‌، خوشنويسي‌ و طراحي‌ حروف‌ ، كارگاه‌ صنايع‌ دستي‌ 1 "آشنايي‌ با همه‌ كارگاه‌ها"، طراحي‌ سنتي‌، رنگرزي‌ پشم‌ و الياف‌، آبگينه‌، سفال‌ و سراميك‌، مينياتور و تذهيب‌، بافت‌، چوب‌، فلز، آشنايي‌ با هنر در تاريخ‌ ، كارگاه‌ عكاسي‌ پايه‌، انسان،‌ طبيعت،‌ طراحي‌، تحول‌ در صنايع‌ دستي‌ دنيا، هنر و تمدن‌ اسلامي‌ ، تحقيق‌ در صنايع‌ دستي‌ ايران‌ ، طراحي‌ اشيا در تمدن‌ اسلامي‌، تحقيق‌ در صنايع‌ دستي‌ ، مرمت‌ و نگهداري‌ آثار هنري‌، پروژه.
))))معرفی رشته ها((((...
ما را در سایت ))))معرفی رشته ها(((( دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد خادمیان gt007 بازدید : 593 تاريخ : شنبه 21 بهمن 1391 ساعت: 3:01

نظر سنجی

این وبلاک را چگونه ارزیابی میکنید

خبرنامه